Hur tar man körkort

- steg för steg

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när man väl bestämt sig för att ta körkort. För att underlätta för dig har vi gjort den här listan som visar hur man tar körkort steg för steg. Sätt i gång!

Innan du får börja övningsköra med personbil

Innan du får börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd och göra en synundersökning.

Du måste ha fyllt 16 år för att få övningsköra.


Om du ska köra privat måste du och den privatperson som ska vara din handledare ha gått introduktionsutbildningen.

Körkort steg för steg Steg 1

Skriv in dig i en trafikskola

På en trafikskola kan du gå Riskettan och få hjälp att boka Risktvåan som är två kurser du måste gå.


Även om du tänkt köra privat är det smart att ta ett antal körlektioner med en utbildad trafiklärare för att vara säker på att du lär dig rätt från början.

Körkort steg för steg Steg 2

Gör synundersökning

För att ansöka om körkortstillstånd måste du ha gjort en synundersökning som rapporterats in till Transportstyrelsen.


Priset för synundersökningen hos oss är just nu 100 kr (ord. pris 200 kr) vilket du betalar på plats.

Körkort steg för steg Steg 3

Ansök om körkortstillstånd

För att få övningsköra måste du ha ett giltigt körkortstillstånd.


Gå till Transportstyrelsen.se


Välj Körkortstillstånd (grupp 1) – ansök.


Logga in i e-tjänsten. Fyll i anmälan. Du får ditt körkortstillstånd (eller avslag) efter ett par dagar eller upp till 6 veckor senare, så ansök i tid.


Det finns ingen åldersgräns för att ansöka om körkortstillstånd, men tänk på att synintyget inte får vara utfärdat mer än 2 månader före ansökan lämnats in.

Körkort steg för steg Steg 4

Gå introduktionsutbildning, även kallad handledarutbildning

Ska du bara köra i trafikskola kan du hoppa över det här steget.


Om du ska övningsköra privat måste du först gå en introduktionsutbildning eller handledarutbildning (det är samma kurs, olika namn). Du måste ha fyllt 15 år och 9 månader för att få gå introduktionsutbildningen / handledarutbildningen. Om du ska köra privat måste din handledare också gå introduktionsutbildningen / handledarutbildningen. Ni behöver inte gå kursen samtidigt.


Utbildningen registreras hos Transportstyrelsen och gäller i 5 år, oavsett om du är elev eller handledare.


Utbildningen måste vara giltig under hela den tid du övningskör.

Körkort steg för steg Steg 5

Ansök om handledarskap

Ska du bara köra i trafikskola kan du hoppa över det här steget.


Om du ska övningsköra privat måste du och din privata handledare ”koppla ihop er” efter att ni gått introduktionsutbildningen.


Gå till Transportstyrelsen.se


Bläddra ner till knappen ”Ansök om handledarskap” där handledaren loggar in med sina personuppgifter. Fyll i ansökan, du behöver ha elevens personnummer. Vänta på att handledarskapet godkänns, först då får ni övningsköra ihop.

Körkort steg för steg Steg 6

Övningskör privat

Ska du bara köra i trafikskola kan du hoppa över det här steget.


Har du möjlighet att öva privat så gör det! Att lära sig manövrera en bil kan ta tid för den som inte är van. Räkna med många motorstopp (om du inte kör automat). Ju mer du kan köra hemma innan du betalar för lektioner desto billigare kan du ta ditt körkort. Viktigt att tänka på för dig som kör privat:


  • Öva på rätt moment
  • Lär dig rätt från början
  • Skaffa dig inga dåliga vanor

Använd en professionell körkortsapp

Genom att använda körkortsfrågor från Körkortscenter Norrköping kan ni vara säkra på att ni följer en professionell utbildningsplan, övar på rätt saker och kör på rätt sätt. Med deras app för körkortsteori får ni struktur på övningskörningen och ni kan dessutom lämna över stafettpinnen till Körkortscenter Norrköping trafiklärare när ni vill. Ett smidigt sätt att integrera körlektionerna hemma och på trafikskolan.

Körkort steg för steg Steg 7

Ta körlektioner på en trafikskola

Har du inte skrivit in dig i en trafikskola är det dags nu. Det är guld värt att öva med en professionell trafiklärare. 

Ring 011-166166 så hjälper vi dig hela vägen till målet. 

Körkort steg för steg Steg 8

Plugga teori

Klarar du inte teoriprovet får du inget körkort. Så det finns inget annat sätt än att plugga. Som tur är finns det numera appar och frågor online som du kan använda för att göra det hela lite mindre tråkigt.

Har du inlärningsutmaningar som till exempel dyslexi finns hjälp att få, prata med oss så hjälper vi dig. Det finns studiematerial i anpassade format. Du kan även ta del av teoriutbildningen på flera språk hos oss på Körkortscenter Norrköping.

Körkort steg för steg Steg 9

Riskettan

Riskettan är en kurs du måste gå för att komma vidare i körkortsprocessen. Du får lära dig om riskerna med alkohol, droger, sömnighet och liknande. Kursen är 3 timmar och 30min inklusive raster. Riskettan syftar till att vi ska nå upp till den så kallade Nollvisionen, dvs att ingen ska omkomma i trafiken.

Körkort steg för steg Steg 10

Risktvåan / Halkbanan

Under kursen Risktvåan får du sladda runt på halkbana (bokstavligen!) för att lära dig manövrera bilen på halt väglag och under andra svåra väderförhållanden.


Kursen är obligatorisk vilket innebär att du måste gå den för att ta ditt körkort.

Körkort steg för steg Steg 11

Testa ett förarprov

Precis som du kan öva på ett gammalt högskoleprov innan du gör provet på riktigt kan du idag göra ett test-förarprov när du känner dig färdig. Kolla med din trafikskola, de brukar kunna göra ett test som om det vore på riktigt. Ofta få du en trafiklärare du inte kört med tidigare för att det ska kännas som på riktigt.


En stor fördel med att vara riktigt förberedd inför det riktiga förarprovet är att du som kör upp för första gången automatiskt har förtur till de första lediga provtiderna. Det kan vara skönt speciellt under sommaren då många vill göra sin uppkörning.

Körkort steg för steg Steg 12

Boka dina körkortsprov

Om du ska köra upp privat bokar och betalar du privata förarprov och kunskapsprov på Trafikverkets hemsida. Är du inskriven i en trafikskola hjälper dom dig. Dom har ofta fler tider att välja mellan, och du kan få köra med samma bil som du övat med.

Körkort steg för steg Steg 13

Gör teoriprovet / kunskapsprovet

För att få göra uppkörningen måste du först vara godkänd på teoriprovet som officiellt heter ”kunskapsprovet”. Kunskapsprovet gör du på datorn hos Trafikverket. På 50 minuter ska du svara rätt på minst 52 av 70 frågor med 4 svarsalternativ på varje fråga. Du kan göra provet på flera olika språk, muntligt eller med tolk om du har fått det godkänt i förväg.

Körkort steg för steg Steg 14

Gör uppkörningen / förarprovet

Har du fått godkänt på teoriprovet kan du köra upp. Det brukar vara upplagt så här:


  • Du gör en säkerhetskontroll av bilen först.
  • Sedan kör du i en dryg halvtimme då du brukar bli testad på en del viktiga moment av en förarprövare.
  • Bedömer förarprövaren att du kör tryggt och säkert i trafiken blir du godkänd direkt och får äntligen köra helt ensam i bilen!
  • Körkortet skickas sedan på posten.